2009 óta termesztünk homoktövist, így rengeteg tapasztalattal rendelkezünk a homoktövis fogyasztás egészségre gyakorolt kedvező hatásáról.

Az általunk termesztett olasz hibrid homoktövis fajták (ascola és leicora) a homoktövisek között a legmagasabb hatóanyag tartalmúak. A bogyókat frissen, kézzel szedve szállítjuk. A homoktövis termés hatóanyag tartalma a fagyasztás hatására nem károsodik, így fagyasztva sokáig eltartható, ellenben hőkezelés hatására a hatóanyag tartalom jó része elbomlik, ezért  hőkezelése nem javasolt.

Hatóanyagai:

A homoktövist több mint ezer évvel ezelőtt a Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használták. A homoktövis latin neve -Hippophae rhamoides – állítólag arra utal, hogy az ókori görögök a lovaikat homoktövis terméssel etették, hogy a szőrük egészséges, fényes legyen. Tibetben, Mongóliában, Kínában és Oroszországban ma is széleskörűen használják ezt a sokoldalú gyógynövényt.

C-vitamin tartalma a legmagasabb a gyümölcsök között, emellett többféle vitamint tartalmaz: B1, B2, B6, B8, B9, K, E, F és P vitaminokat. Ásványi anyagok: Ca, Co, Cu, Mn, Mg, Fe. A gyümölcsben nagy mennyiségben jelenlévő tokoferolok, karotinoidok és flavonidok (2100mg/100g !!!)  hozzájárulnak gyógyhatásához. A magolaj viszkózus, linolénsavat és linolsavat tartalmaz, a bogyó húsának olaja sűrű, sötétvörös palmitinsav és palmitoleinsav tartalmú.

Gyógyhatása:

Általános roboráló és immunerősítő, valamint jelentős gyulladáscsökkentő hatású, természetes antibiotikum. Kiváló antioxidáns.  Segít elkerülni a fertőzéses megbetegedéseket, kiemelkedő hatású a gyomor és nyombélfekély gyógyításában. Szív és érvédő hatású, megelőzi és csökkenti az érelmeszesedést. Rövid idő alatt eredményesen gyógyítja az égési és hámsérüléseket. Zsíroldó és anyagcsere serkentő hatású, ennélfogva segíti a fogyást és a testsúly normalizálását. Lassítja a sejtek öregedését.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a reumás, valamint prosztata és nőgyógyászati betegségek kezelésében is hatékonyan alkalmazható.

Fogyasztása:

A bogyó nyersen vagy fagyasztott állapotban joghurttal vagy gyümölcslével, gyümölcsteával turmixolva fogyasztható, a préslevet érdemes 1:4 arányban hígítva fogyasztani. A törköly szárítmányt megőrölve joghurttal vagy gyümölcslével keverve célszerű fogyasztani. A szárítmányt felhasználhatjuk paleo sütemények készítéséhez is. A szárított levél is tartalmazza a homoktövis hatóanyagait ezért áztatással finom, savanykás gyógytea készíthető belőle.

Show Buttons
Hide Buttons